Een nieuwe deur in de juiste kleur !

De installatie van de SSB zendinstallatie was vooral een gepuzzel om een goede plek te vinden voor de ICOM7200 tranceiver en het Pactor modem. Er moesten nogal wat kabels aangesloten worden en de knoppen van de transceiver moeten onder handbereik zitten als je in de navigatiehoek zit.

Omdat ik niet gelijk de zaag in de mooie betimmering wilde zetten, heb ik onderweg eerst 2 opstellingen uitgeprobeerd waarbij er niet gezaagd hoefde te worden. Bij het eerste experiment heb de tranceiver en modem in een bestaande kast geplaatst waaruit ik het deurtje had verwijderd. Dit was geen succes omdat je niet bij de knoppen kon als je achter de kaartentafel zit. Tweede experiment was in het boekenrek boven de kaartentafel. Dit was al een stuk beter maar het was wel een erg rommelig geheel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Horta heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en de transceiver op een nette manier in het boekenrek gebouwd. Met de Fein multitool heb ik een rechthoekig gat gezaagd en de ondersteuning transceiver gemaakt. Een lokale timmerman zou een met kersen gefineerde deur maken maar dat liep spaak op het ontbreken van kersen fineer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Er werd voorlopig een paneel van multiplex geplaatst wat nog heel wat passen en meten kostte, omdat geen enkele zijde van het paneel haaks was. Later trok dit paneel nog een beetje krom maar ik kon het nog wel als mal gebruiken bij het maken van een nieuw triplex paneel in mijn eigen werkplaats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Volgend probleem is dat kersenhout steeds donkerder wordt in de loop van de tijd en dat nieuw fineer dus veel lichter zou zijn dan het bestaande. Maar ik had wel een idee hoe ik dat kon oplossen. In Arnhem zit een bedrijf dat heel veel soorten hardhout op voorraad heeft (AFH) inclusief kersen. Het is leuk om daar eens rond te lopen in de magazijnen met de meest vreemde houtsoorten in allerlei formaten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uiteindelijk heb ik besloten een plaat kersen gefineerd triplex te kopen en daarmee het reeds gezaagde paneel te voorzien van een kersen afwerking. De plaat van 122x62cm kostte €20 en bespaarde mij het lastige klusje van fineer aanbrengen. Eerst het triplex ruw in model zagen op de zaagtafel en dan met watervaste houtlijm op het nieuwe paneel lijmen. Na uitharden weer met de zaagmachine pas maken. Deze constructiemethode gaf ook de mogelijkheid het paneel aan de binnenzijde te voorzien van een uitsparing voor de transceiver. Dit was nodig omdat de transceiver eigenlijk net te breed was voor de kast……

IMG_0780

En dan nu de oplossing voor het kleurprobleem: bij de bouwmarkt vond ik een transparante watergedragen lak met een kersen tint ! Na één laag was het resultaat al boven verwachting en na de tweede laag was de kleur identiek met de bestaande betimmering ! Dus niks meer aan doen ! Maar omdat 2 lagen lak onvoldoende is heb ik een derde laag met een ongekleurde lak aangebracht.

IMG_0783

Let op de speciale kwast, voor watergedragen verf.

Dit was weer een leuke klus met een resultaat boven verwachting. Zoals zo vaak is het hebben van de juiste materialen en machines, essentieel voor het resultaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s