WIN2WIN in bosbrand verzeild geraakt

Met de nadering van Orphelia en de verwachte windrichting- en sterkte leek het ons zaterdag beter de ankerplaats bij het strand te verlaten en in de jachthaven te gaan schuilen tot Orphelia was gepasseerd. Zondagochtend in de jachthaven werden we wakker met de geur van houtvuurtjes en barbeques, maar als snel kreeg dit een heel andere dimensie. De stad leek ook wel verlaten en de geplande wandeling werd snel ingekort. De geur van houtvuurtjes veranderde in onaangename rook en de bruine wolken zorgden voor een onheilspellende sfeer. Toen vervolgens blusvliegtuigen laag over kwamen was het duidelijk: er woedt een grote bosbrand vlakbij Vigo.

Ondanks alle rook liepen er nog steeds mensen op de kade op weg naar het winkelcentrum, maar tegen de avond werd het stil op straat en hing er een dichte mist rond de lantaarnpalen. Wij hadden inmiddels alle luiken gesloten om de rook zoveel mogelijk buiten te houden, maar dat lukte natuurlijk maar beperkt, omdat je toch moet ademen. De temperatuur was door Orphelia ook nog eens tot 32 graden gestegen maar waarschijnlijk had de bosbrand ook daar zijn invloed op. Dus hoogst onaangenaam aan boord en de haven uitvaren was ook geen optie, omdat we dan het risico liepen in de orkaan Orphelia terecht te komen !

Gelukkig bleef de verwachte orkaanwind uit, waardoor de bosbrand niet echt uit de hand liep en steden als Vigo en Baiona niet echt in de problemen kwamen. Wel waren er inmiddels doden gevallen ! En de vele foto’s en filmpjes op internet getuigen van een grote ramp en persoonlijk leed van vele Spanjaarden. Tegen de ochtend begon het licht te regenen en draaide de wind van zuidwest naar noordwest, waardoor we weer wat frisse lucht kregen. De volgende ochtend lag de kuip vol as en kleine takjes en was de rest van de boot bedekt met fijnstof. Geen leuke ervaring dus.

En dan kunnen we nu weer verder met onderhoud en schoonmaken. Zoals bekend is het lastig om in deze regio een goede watersportwinkel te vinden; de mij bekende zaak Effectos Navales in Bouzas is redelijk gesorteerd, maar toch nog te beperkt en vooral ook te duur met verf. Zo kost een 750ml blik Primocon daar €51 wat mij een beetje te dol werd. Dan toch maar eens via internet een bestelling te doen. Vorig jaar was ik al eens getipt door vrienden die verteldden dat het Duitse SVB voor €9 alles binnen Europa verzendt terwijl Nederlandse en Engelse winkels rustig €35 in rekening brengen !

Een blik met 2,5L Primocon kost bij SVB slechts €61 en samen met nog een blik bilgeverf, kabel voor zonnepanelen en tankontluchters, werd het pakket hier keurig afgeleverd bij de jachtclub. Woensdag verzonden en maandagavond is het aangekomen. Zelfs antifouling die niet naar Nederlands verzonden mag worden, wordt wel naar Spanje verzonden ! Dit is eenvoudiger dan zelf in Nederland gaan shoppen en dan proberen mee te nemen in het vliegtuig…..

De nieuwe kabel is nodig voor de zonnepanelen: de originele Victron kabels en connectoren bleken niet tegen zon en zout water te kunnen. De speciale “waterdichte” connectoren waren inwendig vrijwel volledig weggecorrodeerd en een kabel was volledig weggerot bij een haarscheurtje in de mantel. De enige goede oplossing is het verwijderen van de standaard kabels van de zonnepanelen en daar nieuwe, vertinde kabel aan te solderen die lang genoeg zijn om onderdeks aan te sluiten.

Naast de kapotte kabels, bleek ook nog dat een 100 watt Victron paneel het helemaal niet meer deed ! Er stond 0 volt op de aansluitingen terwijl dat ca 17 volt hoort te zijn bij een onbelast paneel. Ik had dit paneel in 2014 gekocht bij de Victron dealer in Lagos Portugal en had natuurlijk geen bonnetje meer aan boord. Op de site van Victron stond echter vermeld dat er 5 jaar garantie op werd verleend; dat klonk te mooi om waar te zijn. Maar contact met de salesvertegenwoordiger voor Spanje resulteerde al heel snel in de belofte een nieuw paneel te leveren ! Victron Spanje liet het defecte paneel ophalen door een koerier en een paar dagen later had ik een nieuw 100 watt paneel aan boord. Alle lof voor de uitstekende service van Victron !

Op de foto het oude paneel waar aan de buitenkant geen beschadigingen op te zien waren. Wel zaten er aan de onderkant wat vreemde bubbels is de folie die duiden op corrosie.

Inmiddels staat de WIN2WIN hoog en droog op de kant voor een grote beurt aan het onderwaterschip. Klik op het pijltje voor de video van het afspuiten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s