Vervanging afsluiters en huiddoorvoeren toilet

Kapotte afsluiters en huiddoorvoeren kunnen resulteren in het zinken van het schip en moeten dus regelmatig gecontroleerd worden op goede werking en vooral, ontzinking. De afsluiters zijn meestal gemaakt van verchroomd messing en dat is een legering van zink en koper. De duurdere versies zijn gemaakt van brons en de laatste jaren, ook van kunststof.

Maar op de meeste jachten zijn messing afsluiters toegepast. Natuurlijk heb je die in allerlei kwaliteiten maar de meesten kunnen niet tegen langdurig contact met zout water. Het zoute water zorgt voor “ontzinking” waarna bros koper achterblijft dat “zomaar” kan afbreken en dan zijn de rapen gaar. Hopenlijk kan je dan snel genoeg een houten plug vinden en in het gat slaan om de fontein te stoppen.

Op de WIN2WIN zien de afsluiters er niet zo fraai uit maar dat komt vooral doordat het moertje waarmee de hendels vastzitten en de hendels flink verroest zijn waardoor het er allemaal erg slecht uitziet terwijl de messing afsluiter zelf natuurlijk niet kan roesten !

Maar omdat de afsluiters ook moeizaam open en dicht gingen leek het mij verstandiger ze te vervangen.

Ik heb overwogen afsluiters te kopen met een z.g. “CR” stempel die wél tegen langdurig contact met zout kunnen. Deze zijn echter veel duurder (3x) dan een “gewone” messing afsluiter.

Onderstaande text heb ik uit de catalogus van SVB gehaald:

CR-Brass- An alloy with persistence

For decades, brass (MS588 Neq: CW617N) has reliably served on board. its corrosion resistance is decent, when one polishes it with regularity. In underwater applications, MS58 can achieve the standard five years of funtionality, which the EU demands, as long as it does not come in to contact with any electrolytic reactions. Electrolytic reactions can cause dezincification, whereas zinc becomes flushed out of the brass alloy, which in turn allows the remaining copper to become brittle. The solution to this problem has been known for years: DZR brass (dezincification resistant), trade name CR (corrosion resistant) or CW602N. The CR-brass has tiny amounts of heavy metals added in with its copper content at 63%. This specific alloy significantly prolongs the lifespan of board feedthroughs, water inlets and thruhalls. Although CR-brass is rather expensive, we always recommend its use in underwater applications because dezincification can take place in any body of water, even on rivers and lakes. However, this problem is fairly easy to spot. After removing the layers of paint and oxidation residue, a pink discolored material will remain: this is the copper from the original alloy. If you discover this on your vessel, you should replace the affected components.

Ook zou ik kunststof of bronzen afsluiters kunnen kiezen maar die zijn net zo duur als de CR versie en omdat de oude messing afsluiters en huiddoorvoeren na 16 jaar nog geen last leken te hebben van ontzinking heb ik besloten het maar bij messing te houden en zonodig over 16 jaar weer te vervangen…….

De oude huiddoorvoeren en afsluiters waren ongelofelijk snel verwijderd; het losmaken van de slangen van de WC en wasbak was het meer werk !

M.b.v. een zijslijper zijn de doorvoeren aan de buitenkant 3 maal doorgeslepen waarna de in zessen gedeelde rand met een hamer en bijtel eenvoudig naar binnen getikt konden worden. Daarna kon ik de doorvoer compleet met afsluiter en knie zo uit de romp trekken !

De afgebroken rand van de huiddoorvoer:

.

Nu kon ik ook de maat vaststellen van de 3 afsluiters: 3/4″, 1″ en 1 1/4″.

Na een verfbeurt zag de binnenkant er weer als nieuw uit.

De nieuwe huiddoorvoeren worden voorzien van een klein randje Sikaflex en daarna licht vastgedraaid met de grote moer. Als de kit een dag heeft gedroogd kan ik de moeren strakker aandraaien zonder dat de kit eruitgeperst wordt.

De nieuwe afsluiters zijn voorzien van RVS hendels en moeren en zijn volgens de fabrikant vorstbestendig. Dat is gerealiseerd door een gaatje in de afsluitkogel te boren waardoor overtollig water weg kan. Kortom, dit lijkt een betere afsluiter dan de oude.

k

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s