Vertrek uit Ria de Vigo en messing poetsen met tomatenketchup

Bijna een jaar geleden kwamen we aan in Ria de Vigo na een reis van 8 dagen uit Horta, de bekendste haven op de Azoren. Na een lang “winterverblijf” op de wal in marina Punta Lagoa en diverse onderhoudsklussen is nu weer de tijd van varen aangebroken ! We gaan de WIN2WIN naar Nederland brengen en dan nieuwe plannen maken.

Woensdag 4 juli gingen de trossen los bij Real Club Nautico de Vigo voor een kort zeiltochtje naar Enseada de Barra. Er stond een lekker windje en de zon en wolken zorgden voor prima zeilcondities. Wel pal wind en stroom tegen dus lekker aan de wind varen en genieten.

De nieuwe Olympus TG5 camera voorzien van een polarisatiefilter heeft prachtige videobeelden gemaakt waar de zon vanaf spat ! Het (draaibare) filter zorgt voor onderdrukking van de schitteringen in het water en verhoogt het contrast tussen wolken en achtergrond.

Het was rustig op het strand op deze doordeweekse dag met slechts een paar grote, voor anker liggende jachten. Omdat hier ’s avonds vaak de wind wegvalt, draait het schip achter het anker mee met de eb- en vloedstromen waardoor het schip een deel van de nacht met de spiegel naar zee ligt. Voorbijvarende schepen veroorzaken golven die dan met veel kabaal tegen de romp klotsen en dat is tamelijk vervelend als je in de achterhut wil slapen. Dus ook nu weer in de bijboot om een hekanker (Fortress 16) uit te brengen, waardoor het schip met de boeg naar zee blijft liggen en dan is je nachtrust aan dit stille strand gewaarborgd.

De volgende dag was een stuk minder fraai: zwaar bewolkt en geen wind. Maar we willen toch graag een halte verder en omdat er meestal ’s middags een flinke wind van zee waait, hebben we tegen beter weten in, na de lunch het anker opgehaald en de zeilen gehesen. Maar eenmaal buiten de ria, vervloog de hoop op wind snel en zijn we m.b.v. Yanmar naar Ria de Aldan gevaren. Deze ria ligt een beetje verborgen maar is zeer zeker de moeite waard en ligt eigenlijk vlakbij Enseada de Barra, maar je moet wel eerst om een flinke heuvel heenvaren. Mooi strand, imposante rotsen en weinig scheepvaart.

Vrijdag werden we wakker op een rimpelloze Ria de Aldan en het beloofde een warme dag te worden. De windverwachting was niet om over naar huis te schrijven, maar bij deze zon is tegen de middag extra wind van zee te verwachten. Dus tegen 1 uur hebben we het gelicht en het zeil gehesen. Op de vlakke zee liep de boot lekker en de wind nam inderdaad nog een beetje toe, waardoor we een perfect zeiltochtje aan de wind langs Isla de Ons naar Porto Pedra Negras hadden. Dit is echter een vrij dure jachthaven en er is weinig te beleven. Wel is er een mooi strand waar je alle ruimte hebt om te ankeren.

En dan nu nog even een tip: probeer het verweerde messing van klokken, lampjes en deurplaten eens mooi te krijgen met tomatenketchup ! Insmeren, kwartier wachten en afspoelen. Het resultaat is verbazingwekkend..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s