Kiellegging WIN2WIN2…. (update)

De werkzaamheden aan de WIN2WIN2 beginnen op gang te komen en de klussenlijst wordt steeds langer. De jaren in de Carieb hebben hun tol geëist van alles wat onbeschermd was tegen de zon. Beslag moet allemaal gedemonteerd worden en grondig gereinigd van zout- en kalkaanslag. De blokken die geheel van kunststof waren gemaakt en met fancy dyneema lusjes bevestigd zijn, kunnen direct de container in ! Ook zijn een aantal lijnen die permanent aan dek lagen, zoals bulletalies, dusdanig verteerd dat deze ook vervangen moeten worden. Dit geldt ook voor de ‘veiligheidslijnen’ die 5 jaar in de zon hebben gelegen.

De ‘beloopbare’ zonnepanelen die voor de buiskap waren gemonteerd waren kapot, maar met slechts 10 Watt piekvermogen waren die toch al van geen enkele waarde voor de energiebalans aan boord !

Mede door te weinig zonnepanelen en het ontbreken van een windturbine, moesten de originele accu’s in de Carieb al snel vervangen worden, maar ook deze waren alweer morsdood toen wij het schip kochten. In totaal moest ik 5 dure AGM accu’s naar de schroothandel brengen wat toch nog weer €60 opleverde (0,50 p/kg). Er waren N.B. 2 Victron AGM accu’s die gelabeld waren met “reserve” en niet waren aangesloten. Die zijn dus overleden door te diepe ontlading. De startaccu was echter nog wel goed; niet onlogisch omdat deze accu bijna nooit te diep ontladen wordt en snel wordt bijgeladen zodra de motor loopt.

Vandaag hebben we met eigen ogen en camera kunnen aanschouwen hoe onze gietijzeren kiel gemaakt wordt. De kiel wordt gemaakt door IJzergieterij Geraerdts in Baarlo wat ca 45min rijden van Beuningen ligt. Geraerdts is een groot bedrijf dat voor verschillende werven kielen maakt, waardoor ze inmiddels veel ervaring hebben. Ook Winner Yachts liet hier de kielen maken en de mallen voor de 12.20 lagen hier in het magazijn.

Op ons verzoek is deze mal een klein beetje gewijzigd. De flens die tegen de romp aankomt is verstevigd. Hoewel de ontwerper (Van de Stadt) bewust een soort kreukelzone aan de achterzijde heeft ontworpen willen wij niet het risico lopen dat bij een zachte aanvaring met een zandbank de kiel scheurt zoals dat is gebeurd bij een andere tekoopstaande 12.20. Door de mal te verhogen met een simpel plaatje multiplex van 7mm is de flens nu sterker maar ook weer niet te sterk geworden.

Met deze houten kiel wordt nu van speciaal zand en kunsthars de feitelijke gietmal gemaakt die echter al helemaal ingepakt was in een stalen frame toen wij kwamen kijken.

Op de mal staat ca 30 ton ijzer gestapeld om te voorkomen dat de mallen van elkaar komen bij het gieten.

Een voorbeeld van zo’n (halve) zandmal voor een ander product:

Het te gieten ijzer wordt met een inductieoven gesmolten en vervolgens nog 2x overgegoten (zij noemen dat “omschudden”) in een betonnen bak onder toevoeging van speciale stoffen om de verontreingingen in het gesmolten ijzer te binden. Deze komen dan naar de oppervlakte drijven, waarna ze er met een soort hark afgeschept worden.

De man op de achtergrond meet met een speciale sonde de temperatuur (ca 1400 graden). Tevens worden monsters genomen om de preciese samenstelling van de legering te controleren.

Na de tweede keer omschudden brengt de kraan de bak met vloeibaar ijzer naar de klaarstaande mal. Klik op de pijl om de film te bekijken.

Over een paar dagen is het vloeibaar ijzer voldoende afgekoeld om de zandmal te verwijderen middels stralen. Daarna kan de ruw gegoten kiel afgewerkt worden met de slijptol. Tot slot wordt een een laag epoxy primer aangebracht en kan de kiel naar Medemblik vervoerd worden.

Inmiddels is de kiel uit de mal gehaald en zijn weer meer foto’s beschikbaar:

De WIN2WIN staat inmiddels te koop bij makelaar Esailing en we hopen dat we snel een koper vinden die we blij kunnen maken met een geweldig schip.

https://esailing.nl/en/boats-for-sale/148953/winner-1120/

Er staan een aantal overbodige bootspullen op Marktplaats:

https://www.marktplaats.nl/verkopers/4532396.html

Advertenties

Een gedachte over “Kiellegging WIN2WIN2…. (update)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s