SWR: wat betekent dat ?

SWR is een afkorting van “Standing Wave Ratio” en is een maat voor de hoeveelheid energie die de antenneinstallatie terugkaatst naar de zender (b.v. de marifoon).

In de ideale situatie is de teruggekaatste energie nul en dan gaat alle zendenergie de ether in en is het bereik van de zender maximaal. In een worst case situatie waarbij de antennekabel gebroken is of helemaal niet is verbonden met de zender wordt alle (!) energie teruggekaatst wat de zender in veel gevallen onherstelbaar beschadigd. Druk dus nooit op de zendknop als er geen antenne is aangesloten op de marifoon !

De ideale situatie is alleen realiseerbaar als alle onderdelen tussen de zendtrap van de marifoon en de ether perfect op elkaar zijn aangepast (dezelfde impedantie hebben). Bij een marifoon moet deze impedantie 50 ohm zijn. De juiste kabel (b.v. Aircell 7) kun je gewoon kopen en de kabel heeft een impedantie van 50 ohm maar de connectoren zijn meestal niet zo precies gemaakt. Maar erger is dat er vroeg of laat corrosie optreedt waardoor de impedantie aan de haal gaat.

Met een speciaal meetinstrument kun je de SWR meten en als deze onder de 1,5 is mag je concluderen dat de antenne en kabel in orde zijn. Bij een waarde van 1,5 wordt ca 4% van de energie teruggekaatst.

Op de WIN2WIN2 heb ik vandaag deze metingen uitgevoerd voor zowel de marifoonantenne als de AIS antenne.

Je sluit de SWR meter aan tussen de marifoonantenneplug en de plug van de antennekabel. Let erop dat alle connectoren goed worden vastgeschroefd.

Kies op de marifoon een ongebruikt kanaal en kies 25 Watt zendvermogen. Druk op de zendknop en calibreer de SWR meter volgens de handleiding:

De wijzer moet op het driehoekje bij CAL staan. Schakel nu de meter om naar SWR en bepaal de SWR.

Conclusie: perfect in orde !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s