Jachtserviceproject: Vernieuwing ingang Winner 11.20 (update met foto van binnen)

Als onderdeel van een grotere klus ben ik nu bezig de ingang van een Winner 11.20 te vernieuwen. Na 25 jaar in- en uitschuiven van de luikjes en weinig onderhoud waren deze in slechte staat. Ook de afdeklatten naast de ingang, langs het schuifluik en handgreep waren aan vervanging toe. Daarnaast wilde de eigenaar meer licht in de boot en wilde daarom de luikjes vervangen door doorzichtig polycarbonaat (hoge kwaliteit plexiglas).

De latten naast de ingang had ik op onze eigen 11.20 al een keer vervangen door bredere latten, waardoor het inschuiven op een slingerend schip veel eenvoudiger werd. (Met bredere latten kun je van binnenuit de luikjes tegen de latten duwen en ze dan in de sponning laten zakken; klem lopen gebeurt dan niet meer).

De luiken op onze boot waren na een schuurbeurt en een beetje teakolie weer als nieuw maar ook wij hebben overwogen deze te vervangen door polycarbonaat dat minstens zo sterk is als de houten luikjes.

De luikjes op de WIN2WIN in 2017

De Winner 11.20 van mijn klant was vooral cosmetisch in slechte staat, maar dat is gelukkig allemaal te verhelpen.

De sterk verweerde luikjes van de 11.20 uit 1994

De oude handgreep op het luik was ook in slechte staat, maar een echte teaklat verrot nooit en door er een dunne laag af te schaven ziet hij er weer als nieuw uit. De uitgelubberde schroefgaten zijn met teakproppen gevuld en de handgreep kan zo weer jaren mee.

Om het polycarbonaat op maat te zagen is een mal noodzakelijk. Met de professionele Winner K3 zaagmachine met de solide roltafel is het zagen van een stuk MDF een fluitje van een cent en kan deze op de boot gepast worden om de ronding van het schuifluik af te tekenen. Het MDF is gemakkelijk met een schaaf te bewerken.

Hammer Winner K3 machine met voorritser

Nadat de MDF mal is gepast en de ronding aan de bovenzijde is afgetekend, kan het online bestelde polycarbonaat (smoke grey) gezaagd worden. Het voordeel van het relatief dure polycarbonaat is dat het goed bewerkt kan worden met een scherpe zaag, schaaf en boor.

Hoewel de mal goed pastte, heb ik de bovenzijde van het nieuwe polycarbonaat luik toch maar op de boot afgetekend i.p.v. op de mal te vertrouwen. Een plaat polycarbonaat kost bijna €100 en als ik er teveel afzaag moet ik weer een nieuwe kopen !

De latten naast de ingang zijn standaard gewoon recht, maar omdat het polycarbonaat (8mm) dunner is dan de standaard luikjes (12mm) heb ik deze aangepast.

Bijna klaar !

Om het helemaal af te maken heb ik het schuifluik met de polijstmachine een opfrisbeurt gegeven en de meeste krasjes zijn nu verdwenen en het luik glimt van genoegen.

Neem contact op voor een prijsopgave via onderstaande link of mail naar jachtservicerugge@gmail.com

Contact informatie

Een gedachte over “Jachtserviceproject: Vernieuwing ingang Winner 11.20 (update met foto van binnen)

  1. Ondanks dat ik niet technisch ben aangelegd kan ik dit verhaal van Eltjo goed volgen. Wat is het mooi geworden, complimenten. Nog even en dan kunnen jullie er op het water heerlijk van genieten.😘⛵️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s