Jachtserviceproject: zonnepanelen aan boord installeren op Winner 12.20 (update met opbrengst)

Speciaal voor alle vertrekkers en andere makers van lange tochten wederom aandacht voor zonnepanelen en deze keer inclusief een “turn key oplossing” voor een vaste prijs.

Een inmiddels beproeft concept is gebaseerd op panelen aan de zijreling en op de buiskap. Hoewel ik in eerste instantie wat bezorgd was over de panelen aan de zijreling waren mij zorgen over de kwetsbaarheid onterecht. Vele jachten varen al jaren rond met panelen aan de zijreling waarbij het enige probleem dat vaak optreedt is corrosie van de standaard meegeleverde MC4 connectoren waardoor de verliezen steeds verder oplopen totdat de verbinding breekt. Met de Winner 11.20 zijn we 2x naar de Carieb gevaren zonder schade aan de panelen maar wel met kapotte connectoren.

Zonnepanelen op de Winner 11.20

Een paneel op de buiskap is past helemaal in de trend waarbij iedereen zonnepanelen op zijn dak plaatst. Hoewel er af en toe een boom (de giek) schaduw geeft is de buiskap de meest veilige plek voor een zonnepaneel en kost geen loopoppervlak aan dek ! En in de praktijk staat de giek echter zelden recht boven de boot…

Een goed moment om een paneel op de buiskap te plaatsen is als je een nieuwe buiskap besteld of als de bestaande voor onderhoud bij de zeilmaker ligt.

Voor het paneel adviseer ik een paneel wat met 2x 2 cm marge past tussen de RVS buizen en ronding van de kap. Het paneel wordt op de hoeken voorzien van RVS beugeltjes waar een spanband van ca 2cm doorgaat. Deze spanbanden zitten op de kap genaaid. De kabels van het paneel worden door een opgenaaid kokertje geleid naar de voorzijde van de buiskap geleid. Onder het paneel wordt een schuimkoker gelijmd opdat het aluminium frame niet op de stof ligt te schavielen.

110 Watt paneel op de Winner 12.20 buiskap

Op onze Winner 12.20 buiskap is plaats voor een 110 Watt Top-Solar paneel. Dit paneel is 100×66 cm en past tussen de RVS buizen. De standaardkabels met de MC4 connectoren zijn te kort en zullen vervangen moeten worden. De betrouwbaarste oplossing is een nieuwe kabel aan het paneel te maken zonder connectoren en deze onder de buiskap te verbinden met de kabels die naar de regelaar gaan.

Voor de regelaar adviseer ik een Victron MPPT type Smart 75/15 regelaar die je met de Victron Connect app kan instellen.

SmartSolar MPPT 75/10, 75/15, 100/15 & 100/20

Aan de bakboord reling hangt nu een 110 Watt paneel en er is nog ruimte genoeg om er nog een 50 Watt paneel naast te hangen. Dit paneel is even breed als de 110 Watt en kan zonodig met popnagels aan de 110 Watt bevestigd worden. De kabels gaan langs de reling naar de spiegel waar ze door de bestaande ventilatieopeningen gaan.

Voor meer informatie en prijsopgave bel mij op 0620634256 of email naar jachtservicerugge@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s