Jachtservice project: Hallberg Rassy 352

Recent kreeg ik opdracht de electrotechniek aan boord van een HR352 uit 1984 een opfrisbeurt te geven. Aanleiding was een vrij nieuwe marifoon die nauwelijks bereik had. Bij een eerste onderzoek bleek dat de antennekabel te dun en slecht gemonteerd was. Nadat dit was verholpen gaf de marifoon de melding dat de accuspanning te laag was terwijl het schip aan de walstroom lag en de spanning op het boordnet 13,5V was.

Bij het volgen van de voedingskabel vanaf de marifoon naar het schakelpaneel telde ik 7 kabelverlengingen, een zekeringhouder, een kroonsteentje en een 3 wegstekkertje voordat hij bij de zekeringautomaat kwam: een wonder dat de marifoon het uberhaupt nog deed……

Deels originele en deels bijgeknutselde bedrading achter schakelpaneel

Omdat de navigatiehoek in zijn geheel nogal een rommelig beeld gaf in een verder nette boot viel mijn voorstel om een nieuwe kast te maken en alle losse apparaten netjes in te bouwen in goede aarde.

Een deel van de electrotechniek werkzaamheden bestond uit het verwijderen van overbodige bedrading (veel) en apparaten. Ook werden de 12V stopcontacten vervangen door USB versies waarmee je rechtstreeks de telefoon of tablet mee kan opladen. De aan het plafond gemonteerde autoradio uit de vorige eeuw is vervangen door een moderne versie met BT streaming. De acculader is vervangen door een moderne lader/omvormer combinatie compleet met afstandsbediening. En als kers op de taart, de oude plotter is vervangen door een nieuwe Raymarine Axiom.

In de WC heb ik de bedrading voor de mast en TV opgeschoond en een nieuwe kast gemaakt om e.e.a. uit het zicht te krijgen.

Doorverbindingen voor toplicht, stoomlicht, deklicht, windset en TV
Mahonie plaat met massieve mahonie latten

Bonusvideo van de oversteek

Klik op de pijl

2 gedachtes over “Jachtservice project: Hallberg Rassy 352

  1. goed bezig Eltjo! Vraag: bij mij zijn al 2 knijpogen van de kabel losgeraakt. Moet ik de kabel eerst van soldeer voorzien voordat ik er een oog op knijp?
    groet Klaas Bes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s