Verbeterde achterstagputtings Winner 12.20

Van de Winner 12.20’s zijn de meeste schepen uitgerust met een spruit aan de achterstag die middels RVS strips aan de spiegel zijn bevestigd.

Originele putting

Het probleem van deze constructie is dat de 2 achterste luiken (van o.a. de gasbun) in het dek bij het openen tegen de spruit aankomen en dat je zonder een hoop geduw en getrek het luik niet open kan doen. Deze ontwerpfout was zonder compleet 3D model lastig te voorkomen maar een modificatie van de putting is nooit doorgevoerd voor alle 12.20’s. Het achteraf oplossen van dit probleem is niet zo moeilijk maar kost wel veel arbeid. Om de puttings te kunnen demonteren moeten namelijk eerst de beide bakskisten verwijderd worden. Deze zijn gelukkig geen vast onderdeel van de romp en zijn er met kit in gemonteerd. Het is een hele klus om de kitrand rondom weer los te snijden en bij de gasbun moet ook nog eens de gasleiding doorgezaagd worden.

Na verwijdering van de gasbun
De gasbun

De strips heb ik bij een lokaal RVS lasbedrijf laten voorzien van een verhoging waardoor de spruit verder naar achteren komt. De lasser heeft het nieuwe deel mooi gepolijst wat misschien nog wel het meeste tijd heeft gekost….

Nu gaat het luik keurig voor de spruit langs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s