Nieuwe zeilen voor de Winner 12.20S

Een zeilvriend merkte op dat hij nog nooit had meegemaakt dat een zeiler zoveel geld had uitgegeven om zijn boot langzamer te maken ! Wij hebben immers de carbon mast vervangen door een kortere aluminium mast en de torpedo loodkiel vervangen door de ondiepere standaard gietijzeren L kiel. Gevolg was natuurlijk ook dat alle zeilen te groot waren voor de nieuwe mast! Gelukkig wisten we dit voordat we de boot kochten en konden we de kooprijs hierop baseren…..

De nieuwe kiel net uit de mal

Dit alles omdat experts stelden dat de boot overpowered was en (te) veel aandacht vraagt. De mast was een meter langer dan het oorspronkelijke ontwerp en het grootzeil was van ook nog van het “fat head” type waardoor er ca 10m2 extra zeiloppervlak mogelijk werd. De fok werd ook groter door deze op een boegspriet te varen en de langere mast. Dat de boot door een professional van de Canaries naar de Carieb is gevaren terwijl de eigenaar aan boord was en dat de B&G stuurautomaat niet in staat was de boot op koers te houden zegt genoeg.

De Trantes met de ca 100m2 laminaat zeilen

De kostbare carbon mast is verkocht voor een fractie van de nieuwprijs aan een catamaranzelfbouwer en de loodkiel is voor schrootwaarde verkocht aan de oudijzerboer. De laminaat HA fok bleek te lang zonder hoes in de zon te zijn gebruikt en kwam gescheurd uit de zeilzak en kon rechtstreeks de container in. Als thuisbrenger was er nog wel een oude HA fok van een standaard Winner 12.20 aan boord. Deze was bruikbaar maar daar was het dan ook mee gezegd.

Het originele “fat head” grootzeil

Naast het “fat head” grootzeil (ook voor een habbekrats verkocht) was er ook nog een normaal grootzeil maar dan wel van een duur laminaat doek. Toen we de boot kochten leek dit zeil nog in goede staat en de zeilmaker adviseerde dit zeil aan de onderkant in te korten. Zo gezegd zo gedaan en er ging ca een meter doek aan de onderkant af. Inkorten is simpel maar alle verstevigingen weer op de juist wijze aanbrengen was toch wel een hoop werk (=€€€). Toen het zeil voor het eerst gehesen werd bleek dat het achterlijk veel te ver was uitgebouwd voor de nieuwe achterstag. De carbon mast werd met losse bakstagen gevoerd die je bij overstag gaan los gooit. Dus kon het zeil weer terug naar Hagoort voor de tweede verbouwing.

Na 2 heel korte seizoenen zagen we steeds meer delaminatie verschijnen in het dure laminaat zeil en besloten we de hele zooi maar eens naar Hagoort te brengen.

Het “normale” filmless laminaat ter controle bij Hagoort zeilmakerij

Waar we al voor vreesden werd waarheid: de delamininatie was niet meer te herstellen. Oorzaak was niet het gebruik maar de leeftijd waardoor de lijmlagen loslaten waar het laminaat uit elkaar valt. We zouden er misschien nog een seizoen mee kunnen varen, maar we hebben gekozen toch een nieuwe set zeilen te bestellen. Gezien onze plannen voor een lange reis heeft Martin Baas van Hagoort Sails ons een doek van Contender Pro Vectra geadviseerd. Dit gaat veel langer mee dan laminaat en blijft lang vormvast vergeleken bij het conventionele dacron. Hoewel het superdruk is bij veel zeilmakers is de nieuwe set vorige week aan boord afgeleverd en is het grootzeil in een snijdend koude wind aangeslagen. De HA fok bijft nog even in de zak.

Naast deze investering hadden we op Marktplaats een Parasailor gevonden met de juiste maten voor de Winner 12.20. Het zeil was van mede-vertrekkers die een vrij groot en zwaar schip hebben waarvoor de Parasailor van 140m2 eigenlijk te klein was. Omdat er maar weinig kopers zijn voor zo’n zeil en ook omdat gebruikte zeilen in het algemeen niet veel meer opbrengen konden we dit dure zeil voor een aantrekkelijke prijs kopen. Toevallig heeft dit zeil dezelfde kleuren als onze vorige Parasailor die we bij de Winner 11.20 nieuw hadden gekocht. Ik hoop dat ik geen spijt krijg van de aankoop van dit enorme zeil omdat ik de 89m2 op de Winner 11.20 al groot vond…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s