WIN2WIN van het gas af ?

Onlangs ontdekte ik een bijna doorgeschavielde gasslang waardoor we aan een ramp zijn ontsnapt. Het ging om de slang van het cardanisch opgehangen fornuis die aangesloten was op de vaste koperen gasleiding. Bij de aanleg is blijkbaar niet gecontroleerd wat er gebeurt als het fornuis gaat schommelen bij zeegang. Een vrij scherpe rand van het fornuis had de buitenste laag van de slang al deels laten verdwijnen ! Dit bleef te lang onopgemerkt omdat je je hoofd in de ruimte achter het fornuis moet steken om dit te zien.

Bijna lek !

Al snel was duidelijk dat de aansluiting verplaatst moest worden om herhaling te voorkomen. En als je je dan verdiept in de voorschriften m.b.t. gasinstallaties aan boord van schepen kom je er achter dat de installatie op de WIN2WIN op meerdere gronden afgekeurd zou worden. Zo had ik een drukregelaar zonder afblaasventiel en manometer in gebruik. Een verborgen gebrek was het ontbreken van steunbusjes in de leidingen bij de knelfittingen. Deze busjes voorkomen dat de zachte koperleiding ingedrukt wordt door de knelring. En dan tot slot het ontbreken van de correcte schotdoorvoeren (er waren kabeldoorvoeren gebruikt). Deze issues benadrukken nog eens dat je de gasinstallatie regelmatig moet (laten) controleren en onderhouden. Ik hoop dat na herstel van deze punten er bij de keuring geen andere problemen aan het licht komen…..

Maar zijn ook weer een aansporing over te gaan op koken op (hernieuwbare) elektriciteit. Wij hebben al jaren een goedkoop één pits inductiekookplaatje aan boord die we in de haven vaak gebruiken maar soms ook onderweg. Het bereiden van een maaltijd op een enkelvoudig kookplaat is natuurlijk behelpen maar best te doen. Onderweg moet je natuurlijk dan de inverter aanzetten en vooral geen te hoog vermogen te kiezen bij de kookplaat. Probleem bij onze spotgoedkope Silvercrest kookplaat (en vele anderen) is dat de vermogensregeling gerealiseerd wordt met een aan/uit regeling waarbij de dutycycle gevarieerd wordt. Gevolg is dat de kookplaat ook bij de 200 watt instelling pieken van 1000 watt of meer heeft en dat vinden de inverter en de accu’s helemaal niet fijn !

Ik was daarom al jaren op zoek naar een beter geregelde inductiekookplaat en heb er al eens eentje besteld om thuis te kunnen meten en vervolgens teruggestuurd omdat deze toch geen goede vermogensregeling had. Na een tip van een andere zeiler ben ik eens gaan in de keuken gaan kijken bij Bosch. Deze kookplaten zijn natuurlijk wel veel duurder dan die je in de supermarkt voor €30 kan kopen maar hebben wel een goede vermogensregeling ! Deze “powermanager” maakt het mogelijk de 2 of zelfs 4 pits inductiekookplaten aan te sluiten op een gewoon stopcontact dat hoogstens 16A aan kan. Het maximum vermogen zou instelbaar zijn en dus heel geschikt voor aan boord ! Op basis van deze beloftes heb ik een 2 pits Domino Bosch kookplaat besteld die wel wat leverproblemen had maar uiteindelijk toch geleverd werd.

Natuurlijk heb ik na ontvangst de inductiekookplaat direct aangesloten op een vermogensmeter en een pan water opgestookt! En ja hoor de vermogensregeling werkt zoals belooft met waarden tussen de 60 en 2000 Watt per zone. Ook bleek dat als de pan kleiner is dan de kookzone (14 of 21cm) het vermogen automatisch lager wordt. Dus met onze relatief kleine stalen BK pannen steeds een stuk minder (stalen pannen zijn een must voor inductie). En bovendien deed de vermogensbegrenzer het ook goed: deze kun je in stappen van 500 Watt instellen en als je dan probeert een hoger totaal vermogen bij het instellen van de kookzones te kiezen lukt dat dus niet ! Zo kun je de inverter/accu beschermen tegen per ongeluk een te hoog vermogen bij het koken. Naast de bekende functies zoals kooktijd instellen en een kookwekker verschijnt bij uitschakelen de totaal verbruikte energie in het display.

Hoewel je zuinig kan koken met deze Bosch kookplaat is het benodigde vermogen nog steeds een (te) grote belasting voor de conventionele lood accu’s en voor een echt succesvolle overstap op elektrisch koken ontkom ik niet aan Lithium accu’s. Immers een kookplaat vermogen van “slechts” 1000 Watt heeft al wel tot gevolg dat de inverter ca 100A uit de accu’s gaat trekken en bij het maximum vermogen van onze inverter (2000 Watt) al 200A en dat houden onze semi-tractie batterijen (Lood) niet lang vol ! En na het koken zit je met het volgende probleem: hoe vul ik de energie in de accu’s weer aan. Hierover in een toekomstig bericht meer.

Hij past op het fornuis maar er moet nog wel een ombouw met pannenklemmen gemaakt worden.

Een gedachte over “WIN2WIN van het gas af ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s