AAA+ broodbakmachine ! (Update 2020 )

De enige manier om onderweg lekker brood te eten zoals we dat gewend zijn in Nederland, is het zelf te bakken. Sommige zeilers zweren bij zelf kneden en bakken in oven of de z.g. wonderpan maar wij zijn op reis liever lui dan moe. Dus wij hebben een broodbakmachine aan boord die mits je er het juiste meel ingooid, heel lekker brood oplevert. Daarnaast kost een elektrische machine geen gas wat soms lastig te krijgen is.

Randvoorwaarde is dat je een inverter aan boord hebt die de benodigde 230V 50Hz wisselspanning levert. Onze Inventum machine gebruikt maximaal 430 Watt bij het bakken wat gemakkelijk door onze Victron Combi 35/800 geleverd wordt. Voor de unieke groene upgrade hadden we ca 0,6Kwh nodig voor een brood van 750 gram. Dit komt overeen met 50aH. Op een zonnige middag konden de zonncellen dit verbruik al goed bijhouden.

Na een tip die ik vond op de site van de Omweg, heb ik onze toch al zuinige machine, omgebouwd naar een AAA+ versie (misschien kan ik nog subsidie krijgen). Na het verwijderen van een serie schroeven kon ik de afdekrand van de feitelijke bakruimte verwijderen. Van Rockwool isolatiemateriaal dat ik had overgehouden van het koelkastproject, kon ik kleine plakjes snijden en tussen de bakruimte en behuizing van de machine schuiven. Dit materiaal is het bekende steenwol wat voor een habbekrats in de bouwmarkt ligt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Vers gebakken volkoren brood

Nadat alles weer in elkaar moest er natuurlijk direct een brood worden gebakken om het effect te controleren. Het resultaat is boven alle verwachtingen ! Het verbruik is meer dan gehalveerd:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 50% energiebesparing !

Omgerekend naar de eenheden die we aan boord gebruiken, komt de 0,29 kwh tijdens het hele bakproces van 2 uur en vijftig minuten overeen met 24aH of een gemiddelde stroom van 8A bij 12V. Als de zon lekker schijnt leveren onze zonnepanelen dit met gemak. Hiermee is een nieuw soort brood beschikbaar gekomen voor zeilers: AAA++brood !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Inventum doet het na 2 jaar aan boord nog steeds goed maar hij is eigenlijk een beetje te groot en te zwaar (9kg). Bij de Mediamarkt in Vigo zag ik een alternatief. Deze machine is echt een maat kleiner dan de meeste machines en bovendien 6kg lichter. De bakvorm is maar een klein beetje kleiner dan die van de Inventum en het grootste brood dat je kan bakken is 750gr wat natuurlijk niet geheel toevallig precies de maat is van een pak kant en klaar meel van Koopmans….

Opvallend was dat deze machine zonder modificaties al veel minder energie gebruikte: 0,33kwh. Isoleren had wat meer voeten in aarde omdat WMF een paar z.g. veiligheidsschroeven had gebruikt waardoor ik eerst speciale “tri-wing” bitjes moest kopen om de machine te demonteren. Na het aanbrengen was het energieverbruik gedaald naar 0,22 kwh. Aan boord komt dit overeen met slechts 18Ah.

De WMF is inmiddels overleden in de garantieperiode en ik mag een nieuwe uitzoeken. Ik heb echter een vrijwel nieuwe Inventum BM05 gevonden bij de kringloop (voor de belachelijke prijs van €6) en na isoleren zit deze machine nu ook op 0,23kwh voor het volkoren programma. De bakvorm van deze machine is wel iets kleiner waardoor de broden ca 570 gram worden maar dat kan ook een voordeel zijn omdat brood zonder conserveringsmiddelen in de tropen snel gaat schimmelen en daar heb je met een kleiner brood minder last van omdat deze sneller opgegeten wordt.