Project: Verbeter koelkast op de WIN2WIN (update)

Zoals op veel schepen, is er wel wat te verbeteren aan de koelbox zoals de werven die afleveren. Bijna altijd is de isolatie onvoldoende dik en met matige kwaliteit schuim gerealiseerd. Op de WIN2WIN bleek dat overduidelijk uit het feit dat de kussens die tegen de buitenwand van de koelbox nat werden van het condens ! In Nederland heb je daar natuurlijk minder last van maar in de tropen is het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van de koelbox meer dan 25 graden.

Bij nader onderzoek bleek ook nog eens dat rondom de condensafvoer in de bodem, een gat van ca 10cm doorsnee in de isolatie was aangebracht. En dat de klep niet goed afsluit bleek uit de relatief grote hoeveelheid condenswater op de bodem van de koelruimte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een open condensafvoer is altijd al een lek waardoor juist de koudste lucht naar buiten stroomt. Nigal Calder adviseert in Boat Maintenance om dit gat dicht te maken maar tijdens de reis stond regelmatig de bodem van de koelbox vol condenswater en het is een heel gedoe om dat weer op te ruimen. Dus dit gat moet toch maar weer open. Oplossing voor het “koude lek” is de slang dusdanig te verlengen dat de opening onder water staat in het opvangtankje. Tankje moet je natuurlijk wel regelmatig legen !

Ook aan de andere zijde van de koelbox was t.b.v. een vulslang voor de watertank, een flink gat in de isolatie aangebracht. Op die plaatsen condenseert de vochtige lucht waardoor er vaak water in de pannen zat die in de kast onder de koelbox stonden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kortom, tijd voor een verbeterproject met als randvoorwaarde dat niet de halve kombuis gesloopt mag worden (toch gebeurt)

Goed isolatiemateriaal is duurder dan gewoon tempex: een plaat 30mm “blue board” van 60×120 kost ca €8 en is bij de gewone bouwmarkt niet te koop. Maar met één plaat kom je een heel eind.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De simpelste oplossing is het schuim aan de binnenkant aan te brengen maar dat kost koelruimte. Ik heb gekozen voor isoleren aan de buitenkant voor de onderzijde en sb zijkant en inwendig bij de voor en bb zijkant.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo is ca 2/3 van het oppervlak van de koelbox een stuk beter geïsoleerd. Daarnaast worden de gaten in de bestaande isolatie met purschuim opgevuld. Met deze verbeterde isolatie gaat een energieverbruik van de koelcompressor naar beneden en is het condens probleem sterk verkleind.

Voor het glad afwerken van de schuimisolatie aan de binnenzijde, heb ik een plaat dun (0.5mm) gekocht bij de Gamma. Deze plaat is dun genoeg om te kunnen buigen; anders past hij niet door de opening ! Eerst de randen van het schuim gekit en de plaat met lijm ingesmeerd en toen voorzichtig door de opening geschoven en tegen het schuim aangedrukt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

image

De volgende verbetering is de compressor te voorzien van een verbeterde snelheidsregelaar. Uit onderzoek is gebleken dat de traditionele aan/uit regeling verouderd is. Het energiegebruik van een constant draaiende compressor met variabel toerental is lager en kan met alleen nieuwe regelaar gerealiseerd worden. Het toerental van de compressor is nu een functie van de temperatuur in de koelbox.

IMG_0787

Indel Webasto heeft een innovatieve regelaar ontwikkeld die op de bestaande compressor regelaar geplugd wordt. De bestaande aansluitingen voor de 12V voeding en ventilator worden nu op de nieuwe regelaar aangesloten. De oude thermostaat met sensor op de verdamper worden verwijderd en vervangen door een nieuwe electronische.

Deze regelaar is gerealiseerd met een microprocessor en dat geeft de mogelijkheid slimme functies te realiseren. De temperatuurregeling kun je zo veel nauwkeuriger maken omdat de software zelf lerend gemaakt kan worden. Iedere koelbox is immers anders van afmetingen en isolatie. Maar de meest opvallende functie is de koeling afhankelijk te maken van de beschikbare energie ! De koeling is bijna altijd een grote energiegebruiker en als de zonnepanelen of windturbine zorgen voor een hoge boordspanning, laat de software, de compressor draaien totdat de temperatuur in fe koelbox ca 1 graad is; in de nacht laat hij de temperatuur oplopen tot ca 5 graden waardoor je dus minder energie uit de accu gebruikt.

Bij de Winner 1120 is het bijna noodzakelijk om de hele compressorunit die heel compact in de bilge is weggebouwd, te demonteren. Voordeel van deze constructie is dat de lucht in de bilge relatief koel is maar onderhoud of inspectie is een crime.

De unit is voorzien van speciale gasdichte koppelingen die je dus zonder dat al het gas wegloopt, kan losmaken. Als de unit dan eindelijk op tafel staat, blijkt dat een kleine schoonmaak van de gaskoeler geen luxe is; het rooster zit vol stof waardoor de koeling vermindert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het instellen van de dipswitches op de regelaar is wel een beetje gepriegel en vrijwel onmogelijk als de regelaar op de compressor onder de vuilnislade is gemonteerd. Dus ik hoop maar dat de nu gekozen instellingen goed blijken te zijn….

Voor de electrotechnici en programmeurs vermeld ik nog dat de regelaar gebaseerd is op een microprocessorchip met flash geheugen van door ST.

IMG_0789

Nu de compressor toch los hangt, leek het mij een goed plan even een koel expert te vragen of bijvullen nodig is. Het antwoord was ja en dit is inmiddels gebeurt: met een speciaal stuk gereedschap en R134 koelmiddel is het koelsysteem weer klaar voor een volgend bezoek aan de tropen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de compressor zit een speciale vulplug waarop een meetinstrument en gasfles kan worden aangesloten. Na het meten van de druk en temperatuur van het koelmiddel kan gas worden toegevoegd totdat de temperatuur bij draaiende compressor -15 graden is. Op mijn opmerking dat de koeling nu weer 12 jaar mee kon, merkte de monteur op dat de verdamper waarschijnlijk eerder de geest zou geven. Deze worden poreus en gaan dan dus gas lekken.

Ondanks alle verbeteringen was het nog steeds dweilen met de kraan open omdat het luik zonder enige vorm van rubbersgtips niet luchtdicht afsluit. Hoewel er minder ingrijpende oplossingen mogelijk zijn, heb ik besloten om het hele werkblad te vervangen en er een goed sluitende deksel in te maken. Omdat ik niet de machines heb om de gaten in het blad netjes uit te vrezen ben ik na een interieurbouwer gegaan en het probleem voorgelegd. Okay, maak maar een mal en dan zorgen wij voor de rest ! De bestaande spoelbak is thuis op de cirkelzaag ontdaan van de opstaande rand om onderbouw mogelijk te maken. In 2 etappes is een mal geproduceerd en kan nu het werkblad uit een plaat trespa worden uitgefreesd.

img_0952