Reparatie Sparcraft rodkicker

Een rodkicker heeft 2 functies: de giek horizontaal houden als het grootzeil of kraanlijn dat niet doet (ophouderfunctie) en ten tweede, de giek naar beneden trekken op de ruimwindse koersen (neerhouderfunctie).

Het horizontaal houden gebeurt m.b.v. één of meerdere gasveren in de rodkicker. Op de WIN2WIN is een rodkicker van Sparcraft gemonteerd met een gespecificeerde kracht van 230kg. Dat lijkt heel veel maar als je bedenkt hoe zwaar alleen al de giek en het laminaat zeil zijn, dan is dat zeker niet overdreven. Bovendien is de giek meer dan 5 meter lang waardoor er nog eens het effect van een lange hefboom bijkomt.

De gasveren in de rodkicker hebben echter niet het eeuwige leven bleek onlangs bij het opdoeken van het grootzeil toen ik de giek wel heel gemakkelijk naar beneden kon drukken. Bij navraag bij de Nederlandse dealer van Sparcraft werd duidelijk dat tenminste 1 van de 2 gasveren lek zou zijn en dat deze dus vervangen moest worden. Advies was beide te vervangen. Nieuwe gasveren waren uit voorraad leverbaar voor de somma van €95 per stuk.

De vervanging van de gasveren gaat als volgt:

1) Monteer de kraanlijn en zet deze met een lier dusdanig strak dat de giek net niet meer op de rodkicker steunt. Span vervolgens de lijn van de neerhouder voorzichtig met een lier terwijl een helper de zware pen verwijdert waarmee de rodkicker aan de giek vastzit en leg de rodkicker op het dek. Ontspan de lijn nu voorzichtig.

img_1532

2) Verwijder nu ook de pen aan de andere zijde bij de mastvoet.
3) Boor de 4 popnagels aan de onderzijde (bij de mastvoet) uit. Dit zijn 5mm rvs popnagels en met een boor van 4.5mm moet dat lukken. De rest van de popnagel kun je dan met een passende drevel en hamer verwijderen. Zo voorkom je dat de gaten in de rodkicker te groot wordt voor de nieuwe popnagel. Je kan nu de buis van het eindbeslag trekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5) Verwijder nu de 4 schroeven waarmee de zwarte manchet tussen het beweegbare en vast deel van de rodkicker vastzit.

img_1522

6) Nu kun je de rodkicker helemaal uit elkaar trekken en komen de gasveren in beeld. Let op dat de pennen waarmee de gasveren vastzitten niet op het dek vallen.
7) Sla nu met een hamer en drevel de pennen waarmee de gasveren vastzitten, voorzichtig los en voorkom dat ze op het dek vallen (en van het dek in het water stuiteren…)

img_1523

Nu de gasveren los zijn kun je eenvoudig controleren of ze nog goed zijn: als je hem kan indrukken is hij lek. Een goede gasveer kan een kracht van 110kg weerstaan !

De nieuwe gasveren kun je ter voorkoming van corrosie goed insmeren met Lanocote en vervolgens weer monteren aan de beweegbare buis (kleinste diameter). Let op dat het beweegbare deel van de gasveer aan de onderzijde komt. Daardoor loopt de olie in de gasveer richting seals waardoor die langer meegaan. Schuif nu de kleine buis met de gasveren weer in de grote. Nu kun je de gasveren ook aan de onderzijde weer vastzetten met de pennen. Voor het laatste stukje zul je een hamer nodig hebben en het is nodig de rodkicker weer te monteren aan de giek voordat je de nieuwe popnagels weer in gaten kan duwen.

img_1531

Overigens heb je voor de 5mm popnagels meestal een zwaardere tang nodig dan het gewone huis/tuin en keuken model. In Arrecife kon ik bij de ferreteria voor slechts €38 en uiterst effectief model kopen.

img_1533