SSB radio installatie (update 2019)

Met de SSB radio kunnen we via de HF banden (1 tot 15Mhz) over grote afstanden communiceren. Ook kunnen we contact maken met een aantal wereldwijd opgestelde servers om e-mail te verzenden of ontvangen. Naast de mail maken we veel gebruik van de mogelijkheden van Winlink en halen met de SSB radio de weerkaarten en gribfiles op. Vooral op de langere stukken is dit erg handig.

Onze radio roepnaam is PG2WW en ik heb een licentie voor alle amateur banden/frequenties. Ik heb de hele installatie zelf aangelegd op basis van de instructies van Shiptron die jammer genoeg is gestopt met het ondersteunen van de pleziervaart. Tijdens de reis heeft alles aan de verwachtingen voldaan. Wel heb ik de koperen verbinding tussen tuner en aardplaten vernieuwd omdat er zeewater over was gelopen en het koper geoxideerd was. Nu is al het koper aan weerszijden ingepakt in Sikafkex. Naast mijn eigen installatie ben ik nu ingehuurd door 2 vertrekkers om op hun boot de SSB installatie aan te leggen. Niet geheel toevallig hebben beide vertrekkers precies dezelfde componenten aangeschaft. Ik zorg ervoor dat hun laptops voorzien worden van de benodigde software en dat de radio en modem goed worden ingesteld.

De installatie bestaat uit:

1) ICOM 7200 tranceiver; dit is een spatwaterdichte unit waarbij de electronica niet in contact kan komen met de zoute lucht. Deze tranceiver is voorzien van een DSP t.b.v. digitale filtering van het audiosignaal.
2) ICOM AT141 antenne tuner. Deze tuner bestrijkt alle in gebruik zijnde amateur en maritieme frequentiebanden tussen de 1 en 50 MHZ. De functie van de tuner is de “electrische lengte” van de antenne aan te passen de voor de betreffende zendfrequentie benodigde lengte. Als je de cursus zendamateur of marcom hebt gedaan weet je dat dit noodzakelijk is om goed te kunnen zenden. In de tuner zit een microprocessor en een hele serie spoelen, condensatoren en relais. Een spoel zorgt voor verlenging en een capaciteit voor verkorting van de elektrische lengte van de antenne.

3) SCS Pactor III USB modem. Samen met een laptop voorzien van een programma als Airmail, is het mogelijk email te ontvangen en verzenden via de ICOM7200. Dit is niet de nieuwste en duurste versie van het modem maar op zee merk je daar niets van. De theoretisch haalbare snelheid wordt zelden gehaald door de sterk wisselende propagatiecondities !

4) 2x Shiptron aardplaat. Deze aardplaten zorgen voor goede aarde op een polyester boot. Het zijn dure stukken brons maar je kan er niet zonder. Wel is er een alternatief middels de z.g. counterpoise waar ik goede dingen over hoor maar zelf nog geen ervaring mee heb. Maar op onze nieuwe Winner 1220 ga ik dit eerst eens testen voordat ik weer met koperfolie en aardplaten aan de slag ga.
5) Shiptron lekstroomscheider. Zenders kunnen ongewenste stromen induceren die schadelijk kunnen zijn voor saildrive en huiddoorvoeren. M.b.v. een lekstroomscheider voorkom je gelijkstroom door de aardplaten.
6) Antenne. De antenne bestaat uit de achterstag die bij de masttop is voorzien van een kostbare isolator en aan de onderzijde voorzien is van een Dyneema spruit. De dyneema heb ik gebruikt als MANTEL voor de antennekabel. Dus ook geen afstandhouders en geen isolator nodig ! De dyneema is immers geheel van een niet geleidende kunststof gemaakt waarmee de noodzaak voor een stagisolator aan de onderkant vervalt. Dynaama is niet goedkoop maar toch nog iets goedkoper dan een stagisolator.
7) Speciale kabels tussen de tuner en radio en heel belangrijk, de koperband tussen tuner en aardplaten. Deze kan niet te breed of te kort zijn. Dus plaats de aardplaten zo dicht mogelijk bij de tuner maar zorg wel dat ze tijdens het zeilen, altijd onder water zijn. De koperband kun je het beste kopen bij een bedrijf gespecialiseerd in metalen. Daar kun je het van de rol kopen en ca 30cm breed. Pak de koperband zoveel mogelijk in met Sikaflex om oxidatie te voorkomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor het volledig installeren van een SSB installatie door Jachtservice Rugge moet je rekening houden met de volgende werkzaamheden:

1) Aardplaten monteren: de boot moet hiervoor uit het water. Verstandig is dit te doen als de boot om andere redenen uit het water moet. Meeste werk is de plaats te bepalen omdat je aan de binnenkant een koperfolie naar de tuner moet kunnen aanbrengen. Probeer dus afstand tussen tuner en aardplaat korter dan 3m te houden. Alles bijelkaar zal dit ca 2 uur kosten. Deze klus kun je heel goed zelf doen en is logistiek ook een stuk eenvoudiger. Alternatief is de zg counterpoise die bestaat uit een aantal stukken kabel met verschillende lengten die in een soort slang zijn gebundeld.
2) Tuner en lekstroomscheider plaatsen: 2 uur
3) Koperfolie op maat maken, 2x in de blanke lak zetten en monteren inclusief doorvoor door schotten: 4 uur
4) Tranceiver plaatsen in bestaande kast; gat zagen, beugel monteren, afwerken: 2 uur. Soms moet er een nieuwe deur of frontplaat gezaagd en afgewerkt worden.
5) Kabels tussen tuner en tranceiver trekken: heel erg afhankelijk van plaats tuner en radio en schip: 2 tot 4 uur. Ferrietkernen aanbrengen.
6) Antennekabel tussen tuner en antenne aanbrengen: 1 uur
7) Voedingskabel tussen transceiver en accu installeren: 1 tot 2 uur
8) Modem plaatsen en kabels aansluiten: sterk afhankelijk van gekozen plaats
9) In bedrijfstellen en instellen tranceiver, computer en uittesten met data en spraak: 2 uur.

Alles bijelkaar zit je gauw op 20 manuren. Reiskosten en tijd komen daar nog bij maarje kan natuurlijk met je schip naar onze ligplaats varen en dan heb ik geen reistijd of kosten te declareren.

Een gedachte over “SSB radio installatie (update 2019)

  1. Hoi ,

    Bij mij is alles geïnstalleerd maar mijn antenne kabel is gestolen op werf. Wat voor kabel adviseerd u? Ik had ancor marine 15 gto maar kan dat hier in Nederland bergens vinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s