Windpilot Pacific

20130616-223610.jpg

De Windpilot Pacific is een stuurautomaat die het schip op een vaste koers legt t.o.v. de gemiddelde windrichting. De Windpilot heeft geen stekker (!) en werkt geheel mechanisch en hoe harder het waait,  hoe beter hij werkt !

Dit is een groot voordeel t.o.v. de bekende electrische stuurautomaat die juist in de problemen komt als het harder gaat waaien waardoor er meestal meer druk op het roer komt te staan. De drive moet dan hard werken en dat gaat meestal niet lang goed.

Maar een groot verschil in functie is dat de Windpilot een koers stuurt t.o.v. de heersende wind terwijl de electrische automaat doorgaans een magnetische koers stuurt. Als de wind draait, merk je daar met een Windpilot weinig van terwijl je bij de electrische automaat, de zeil trim moet bijstellen en in het ergste geval plotseling overstag gaat of gijpt…..

Nu we op reis zijn, gebruik ik de Windpilot zo veel mogelijk om routine te krijgen in de afstelling. In het begin was ik niet zo tevreden maar met een paar veranderingen van de installatie, gaat het nu steeds beter. Maar als de windsterkte verandert, moet hij wel bijgesteld worden omdat door de veranderde wind, de trim van het schip en ook het roer bijgesteld moet worden. Windshiftingen zijn voor de Windpilot geen probleem maar als het b.v. de wind afneemt, laat hij het schip afvallen en bij toenemde wind juist oploeven. Ook swell heeft een negatieve invloed op de stabiliteit hoewel dat bij veel wind wel meevalt.

Tijdens onze tweede reis heb ik de gain instelling (oogbout waaraan de stuurlijnen zitten) maximaal gemaakt door de bout helemaal naar boven te schuiven hoewel Peter dat niet adviseerd. Nu stuurt de Windpilot veel beter en als dat niet zo is lost een rif in het grootzeil dat probleem helemaal op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s