230V : toepassingen aan boord van de WIN2WIN (update)

De voordelen van het gebruik van 230V apparatuur zijn o.a. de verkrijgbaarheid van huishoudelijke apparatuur, de kwaliteit, de prijs en tot slot het relatief lage energiegebruik. Daarnaast zijn er apparaten waarvoor geen 12V alternatief is zoals electrische tandenborstels.

Iedereen kent de energielabels die in de winkel op de huishoudelijke apparaten staan en thuis is dat alleen maar belangrijk voor de energierekening. Aan boord is laag energiegebruik nog veel belangrijker omdat aan boord de beschikbare hoeveelheid energie zeer beperkt is terwijl we thuis over een praktisch ongelimiteerde hoeveelheid kunnen beschikken. Zo is een koelkast met AAA label perfect voor gebruik aan boord ware het niet dat ze veel te groot zijn. En dat geldt ook voor een vriezer, wasmachine en inductiekookplaat…… Als ik ooit opnieuw een jacht zou inrichten zou er b.v. geen gasfles meer in komen en zouden we met een inductiekooplaat koken. Een gaspit geeft lang niet alle energie af aan de pan en het kan dus lekker warm worden in de boot tijdens het koken !

1) Koffiezetten doen we dus met een gewoon 230V/400Watt koffiezetapparaat. Deze maakt precies genoeg water heet voor de hoeveelheid gewenste koffie. Doe dat maar eens met een ketel op een gasfornuis. Het is even zoeken naar een type dat slechts 400Watt gebruikt maar met name in de caravanwereld zijn ze te vinden. En als je het apparaat met de pannenbeugels op het cardanisch opgehangen fornuis plaatst, kun je ook op zee koffiemaken, zonder het geknoei met het levensgevaarlijke kokende water ! En tijdens de nachtwachten is een kop verse koffie heerlijk.

2) Water koken voor b.v. thee, doen we met een kleine waterkoker van 500Watt die je in de bouwmarkt voor minder dan €20 koopt. Aan de binnenkant heb ik met watervaste stift, maatstreepjes gezet om 2,3 of 4 kopjes te verwarmen. Afmeten met een kopje kan ook maar dit is eenvoudiger. En zo verknoei je dus geen energie en water.

3) in warme landen is een flinke ventilator fijn en ook die draait heel goed op 230V. Inmiddels heb ik 2 Cafrano 12V ventilatoren geinstalleerd omdat deze vastgeschroefd kunnen worden. Stroomverbruik is ca 7 watt op de lage stand. Wel maken ze meer lawaai door de kleinere fans die harder moeten draaien.

4) De scheepskok is blij met een mixer voor het maken van taart en andere gerechten.

5) Voor het opladen van de batterijen van de accuboormachine, scheerapparaten, lampen, laptop en batterijladers is 230V een must hoewel er ook steeds meer apparaten zijn die via USB worden geladen. De USB laders gebruik je in een 12V stopcontact en zijn heel efficiënt.

6) De Inventum broodbakmachine gebruikt maximaal 600 Watt maar gedurende het 3 uur en 20 minuten durende bak process, slechts 0,26 kwh. Dat komt overeen met ca 25 ah wat gedurende een zonnige middag gemakkelijk door de zonnepanelen weer aangevuld wordt.
We hebben heel lang slechte resultaten gehad met het broodbakken en hebben zelfs overwogen de machine overboord te gooien maar het lag aan het meel en/of gist. Nu we kant-en-klaar broodmixen gebruiken is het resultaat uitstekend. Het multicerale mengsel dat we op de Azoren en Spanje kochten geeft lekker brood. In de Carieb konden we deze mengsels nergens vinden. Advies is dus om flink wat pakken broodmix in te slaan voordat je naar de overkant gaat. Zorg wel voor dampdichte verpakking omdat het gist anders bederft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7) Onze inductiekookplaat komt van LIDL voor het luttele bedrag van €29. Hoewel de kookplaat tot 2000Watt gaat, gebruiken we nooit meer dan 1000Watt. Onze kleine pannen zijn snel heet en 200Watt is genoeg om b.v. de aardappelen en groenten aan de kook te houden. Als we walstroom hebben koken we in feite gratis en sparen we gas. Voor anker kunnen we i.v.m. de capaciteit van de inverter maximaal 800Watt gebruiken maar dat is meer dan genoeg en water kookt sneller dan op het gasfornuis.

Hoe maak je 230V 50Hz ?

Op de WIN2WIn is een Victronic Combi 800/30 geinstalleerd. Daar zit een acculader en inverter in. De inverter kan continue een belasting van 800Watt aan en dat is voldoende voor of de waterkoker, of het koffiezetapparaat maar ook de warmwater boiler ! Zo kunnen we zonder de motor te starten ook heet water maken om te douchen. De boiler heeft daarom een aparte aan/uit schakelaar gekregen. De 12V kabels naar de accu zijn uitgevoerd met 30mm2 draden omdat er een stroom van bijna 80A loopt bij volle belasting. Heet maken met de boiler van 20L kost natuurlijk wel heel veel energie en dan moet er dus veel zon en wind zijn om dit weer aan te vullen. In de praktijk hebben we dit zelden gedaan omdat de belasting voor de accu’s toch te groot is en bovendien moet je dan toch weer de motor laten draaien om bij te laden. En 15 minuten de motor aan geeft ook voldoende warm water maar is niet genoeg om de accus weer bij te laden !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s