Zonneschermen en biminies

In Nederland kan het best wel eens zó zonnig en warm zijn, dat je graag wat meer schaduwplekjes op je boot zou hebben. Maar als je naar de tropen gaat, is een goede bescherming tegen de zon noodzakelijk, zowel voor anker liggend, als tijdens het varen.

Bijna alle jachten die wij tegenkomen hebben permanente biminies gemonteerd wat meestal niet zo’n fraai gezicht is, maar wel heel functioneel. Is. Meestal hebben deze jachten de grootschoot en overloop vóór de buiskap gemonteerd. Sommige jachten hebben een stevige beugel boven de buiskap of soms boven het stuurwiel. Dat je dan wat minder controle over het grootzeil hebt, wordt dan voor lief genomen.

Het enige (!) nadeel van een Winner1120, is dat je er moeilijk een vaste bimini op kan plaatsen. De giek is te lang en de grootschoot en overloop zijn vlak voor het (grote) stuurwiel gemonteerd. Een langere en hogere buiskap is natuurlijk een optie maar dat is geen gezicht en bemoeilijkt de doorgang nasr voren.

Wij hebben nu 3 uitvoeringen aan boord waarvan er maar 1 geschikt is om tijdens het varen te gebruiken en dan alleen op de ruime windse koersen als de grootzeilschoot niet meer in de weg zit.

We hadden op marktplaats een Gaastra bimini gekocht die véél te groot (5.00m x 4.00m) bleek te zijn voor onze boot. Ik heb die verkleind en het restant heb ik gebruikt om een zonnescherm voor boven de kuip te maken.
Het is een een T- model geworden, waardoor we ook uit de zon kunnen zitten als de zon schuin binnenschijnt. De zijstukken zijn omhoog te vouwen en op het dakdeel te leggen. Om te voorkomen dat ze weer terug glijden heb ik aan de zomen aan beide kanten klitteband gestikt op 3 plaatsen.

De hele ‘biLili’ (zo noemen wij déze bimini, omdat het mijn productie is!) is aan alle randen van een stevig band voorzien, waarmee ik lussen kon creëren aan de uiteinden. Daaraan is dan weer een elastiek met clip te bevestigen.

Bevestigingspunten voor het dakdeel: met 3 lussen aan de grijpstang van de buiskap, die met een drukker (op extra bandje) worden vastgezet. Het middendeel met elastiek en clip aan de spruit van de achterstag en achterste deel met elastiek en clip aan de zeereling.
Bevestigingspunten voor de zijdelen: aan beide hoeken een elastiek met clip aan de zeereling. Het prettige van het elastiek met de clip is dat je zonder dat het doek scheurt er onderdoor kan kruipen om van boord te gaan!

2015/01/p1135539.jpg
De biLili is voor ons een afdoende oplossing. Echter zijn er ook beperkingen die wij voor lief nemen. De grootschoot is een spelbreker. Als we niet varen koppelen we de grootschoot even los van de giek, zetten we de giek zodanig vast aan bak- of stuurboord, dat we het hele zijstuk vast kunnen vastzetten.
Soms nemen we er genoegen mee dat het achterste deel van de zijflap los hangt.

Tijdens de oversteek naar de Carieb varen we voor de wind (op de Parasailor, eventueel met grootzeil) en hebben dan helemaal geen last van de grootschoot. We kunnen van de biLili het stuurboorddeel eventueel los laten hangen of op het dakdeel leggen. Aangezien we dan steeds meer naar de evenaar varen, komt de zon ook steeds meer te lood.

Ik heb net de biLili uit de winterberging gehaald en nog eens opgezet om de maten te nemen en foto’s te maken. De maten zijn 1.25 m voor de breedte van het dakdeel, over een lengte van 2.55 m. De zijstukken zijn 0.65 x 1.30 m. Als ik meer stof had gehad had ik zou ik van de 0.65 m liever 0.80 m
willen hebben.

Onze eerste bimini was een vierkant doek van Blue Performance, wat met 2 dunne, in elkaar te schuiven (tent) stokken in model wordt gehouden. Deze bimini kun je aan de giek ophangen. Dit is een simpele en effectieve oplossing maar als de zon wat lager staat, heb je te weinig schaduw omdat er geen zijstukken aanzitten.

Tot slot, de grote Gaastra bimini (ook wel bimaxi genoemd), komt alleen uit de zak als we langer ergens voor anker liggen en geeft schaduw over een groot deel van de kajuit.

2015/01/p1135540.jpg

2015/01/p1135541.jpg

2015/01/p1135542.jpg

2015/01/p1135543.jpg

2015/01/p1135544.jpg

2015/01/p1135545.jpg

2015/01/p1135547.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s