Wie zijn wij in 2022

Lilian:

Ik ben geboren in 1956 te Breda en moeder van 1 volwassen zoon.
Mijn beroep was basisschoolleerkracht en Remedial Teacher in hart en nieren. Nu met vervroegd pensioen.
Ik ben opgegroeid in een gezin met een motorboot en in mijn jeugd heb ik veel gesurfd. Het bootleven is mij met de paplepel in gegeven.

Eltjo heb ik leren kennen in 2008 en vanaf die tijd ben ik met hem gaan zeilen op zijn Winner 9.50. Al spedig ruilde hij zijn boot in voor een maatje groter. Met de Winner 11.20 zijn we twee keer een Rondje Atlantic gezeild en nu op onze Winner 12.20 doen we het een derde keer.

In de periode vanaf 2009 heb ik veel geleerd als zeilster, opstapper en schipperse bij de ‘zeemancipatie’ een evenement van de Nederlandse Vereninging van Toerzeilers. In die tijd ook praktijklessen manoeuvreren gehad o.l.v. bootmeester M.v.d.Veen. Toen we besloten een rondje Atlantic te gaan zeilen heb ik ter voorbereiding een aantal workshops gevolgd en een korte cursus Kustnavigatie. Inmiddels ben ik ook in het bezit van een vaarbewijs en marifooncertificaat.

Mijn bijdrage aan de voorbereidingen voor de reizen bestaat (naast antifoulen, poetsen en bevoorraden) uit het fabriceren van allerlei hoezen, bimini’s, huik, fokkehoes, gastenvlaggen, horren, schiemanswerk etc. Deze uit de hand gelopen hobby heef geresulteerd in de aankoop van een industriële naaimachine en maak ik ook geregeld bovenstaande artikelen in opdracht.

Ik ben tijdens het reizen ook graag bezig met deze hobby en met mijn beroep en voel mij als een vis in het water om ook onderweg ouders en kinderen te begeleiden bij het onderwijs aan boord.

Lilian

Ja, en dan nu mijn verhaal (Eltjo):

Geboren in Groningen in Huize Tavenier (1957) en opgegroeid in Eelderwolde, een klein dorp tussen “de stad” en Eelde/Paterswolde. En dus vlakbij het Paterswoldse Meer !
Na de pony periode en basisschool, heb ik leren zeilen bij de toenmalige DTP, toen ouders dat nog zelf organiseerden. Mijn zeilcarriëre liep via een door mijn vader zelf gebouwde Piraat, Flits, FJ, Laser, Yngling, een gehuurd Waarschip 900 en een Duetta, naar een eigen Winner 950 (2005), Winner 1120 (2011) en nu een Winner 12.20.

Vooral in de Flits en FJ veel wedstrijden gezeild in de naaste omgeving (Flits) maar ook op nationaal en internationale wateren (vooral in de FJ).
Op mijn 19e ben ik naar Enschede vertrokken om elektrotechniek te gaan studeren aan de UT. Mijn afstudeeropdracht bij Hollandse Signaal Apparaten verliep zo goed, dat ik daar een baan kreeg aangeboden (1985) waardoor ik dus in Twente bleef en veel leerde over radar. Pas in 1995 had ik er genoeg van en ben bij Philips Semiconductors in Nijmegen gaan werken als projectleider in de chipontwikkeling. Dit werd snel een heel internationaal gebeuren met veel reizen (Europa, de VS en India) en managementfuncties. Na diverse reorganisaties en overnames, hield mijn baan echter in 2011 op te bestaan. Mijn laatste jaar werkte ik bij Synopsys formeel als Product Marketing Manager maar in de praktijk als voorzitter van de ondernemingsraad. Hoewel ik te maken kreeg met ontslagrondes waarover de OR advies moest uitbrengen, heb ik deze laatste taak als OR voorzitter met veel voldoening uitgevoerd.

En als je zonder werk zit, is het plannen en uitvoeren van een Rondje Atlantic met een zeiljacht, een hele leuke uitdaging. En zo is het gekomen dat we nu onderweg zijn voor de derde keer naar de Carieb !

Het doe-het-zelven zit in mijn genen en de kennis van electronica is op een boot ook erg handig. Hierdoor komt het dat ik alle aanpassingen en onderhoud in eerste instantie zelf wil doen en daar ook meestal in slaag. Maar soms is er speciaal gereedschap of kennis nodig en dan komt er toch een vakman aan boord.

Voor het gebruik van de SSB radio heb ik middels zelfstudie, de amateur F licentie behaald wat met mijn vooropleiding natuurlijk geen probleem mocht zijn. Naast het basiscertificaat voor de VHF (1991) en TKN (1992) heb ik verder geen speciale opleidingen gevolgd voor de grote reis. Echter omdat ik nu wel het nut inzie van een DSC marifoon, heb ik inmiddels het SRC examen gedaan.

Na de eerste reis ben ik begonnen met een jachtservice bedrijf met focus op SSB installaties, maar al snel kwamen er heel andere opdrachten binnen waarvan ik op deze site verslag doe. Inmiddels is er een hoop gereedschap aangeschaft en is een hoop ervaring opgedaan. Jammer genoeg moet ik het komende jaar mijn groeiende klantenbestand in de wacht zetten totdat we weer terug zijn.

2 gedachtes over “Wie zijn wij in 2022

  1. ik maak graag van je aanbieding gebruik om te helpen Eltjo.

    Volgende maak gaan wij ook voor een jaartje een ronde carieb doen. Op aanraden van mijn vrouw toch mar een ICOM SSB gekocht. Nu lees ik bij jou over het aarden. IN de winkel werd me geadviseerd om een aardkabel naar de kielbouten te leggen. Van jou begrijp ik iets anders. Hoe zit dit nu ?

  2. Wow dat is wel heel veel leuke info en er zit ook genoeg bij waar we wel wat van kunnen lezen om te gebruiken bij ons bootje om onze lijst van te doen te verwezenlijken. dank je voor het delen.

Plaats een reactie