Het mooiste strand van Galicië….

Zaterdag 12 april zijn we onder zomerse omstandigheden op ons dooie gemak naar de eilandengroep Cies gezeild; er stond een zwakke wind (8 tot 10 knopen) maar afgezien van een paar korte pauzes (helemaal geen wind) ging het allemaal lekker. Hoog aan de wind heeft een Winner niet veel wind nodig om voorruit te komen. Onze boot ligt nog steeds bij Real Club Nautico Vigo en de tocht naar Cies is ca 15 mijl. We waren eigenlijk van plan deze keer naar de aangrenzende ria te varen maar halverwege de middag zakte de wind helemaal in en hebben we het anker bij het mooie strand van Cies laten vallen.

Bijna het enige jacht dat hier ligt

Inmiddels hebben we het hier zo naar ons zin dat we zondag zijn blijven liggen en een wandeling over het eiland hebben gemaakt. Zaterdagochtend hadden we de dinghy al klaargemaakt en vanochtend heb ik de buitenboordmotor er aangehangen. En wonder boven wonder na zeker een half jaar in de bakskist startte de Suzuki na 2x trekken !

De kaart van Ciës
Doorkijkje naar de kust
Dikke steen tussen de eilanden….

Een dan nog even een kort stukje techniek met name voor de vertrekkers die met zonnepanelen bezig zijn. Op de WIN2WIN2 zit er een Victron paneel van 110 wattt op de buiskap en hangen er aan de reling nog 2 panelen van 110 Watt. Alle panelen hebben natuurlijk af en toe last van schaduw van mast of giek en de opbrengst is nooit maximaal. Ieder paneel heeft zijn eigen Victron MPPT regelaar en hierdoor kun je met de Victron Connect app precies zien wat er geproduceerd wordt.

Vanochtend was de lithium accu van 160 ah ontladen tot 60% na een avond met koken op inductie, koffie zetten en ’s ochtens thee zetten. En niet te vergeten de koeling (grootste verbruiker aan boord), TV kijken, telefoons en Ipads opladen en verlichting. Alles bij elkaar dus 64 Ah gebruikt in de nacht. En je mag dus concluderen dat een lithium accu van 160 Ah genoeg is om de nacht door te komen.

Na een dag met veel zon was de accu om 18 uur weer 100% en dat is eigenlijk te laat want het zal niet iedere dag zulk mooi weer zijn. Er moet dus een paneel bij om zeker te zijn van voldoende energie aan het eind van de dag. Onderstaande screenshot bevat een hoop info. De totale opbrengst was vandaag 1,27 Kwh wat dus genoeg was voor de koeling, koffie en thee zetten én de accu weer volledig te laden.

De stand van zaken aan het eind van de middag

Maar dan nog even heel iets anders: vorige week zijn we met de auto van Vigo naar La Grande Motte gereden om de catamaranbeurs te bezoeken. De route loopt over de Noord-Spaanse hoogvlakte en de Pyreneën. Een prachtig zicht op de bergketen met zijn besneeuwde toppen.

Waarschuwingen op de matrixborden: sneeuw !

Na een tussenstop bij een Ibis hotel in Pau zijn we eerst bij vrienden op bezoek geweest die een landhuis hebben opgeknapt in de buurt van Toulouse. We hebben dit Engelse stel leren kennen tijdens onze tweede reis naar de Carieb in Lanzarote. Het weerzien was erg leuk en we hebben genoten van het bezoek en de lokale Engelse gemeenschap die zich daar heeft gevestigd.

Wat eerst een ruïne was is nu een riant landhuis

De show in La Grande Motte is één van de grote catamaran beurzen in Europa en vindt plaats in de lokale marina. De catamarans zijn tegenwoordig zelfs te groot om op de grootste botenbeurs van Europa (BOOT in Dusseldorf) te laten zien. Het transport alleen al loopt in de tonnen….

Heel veel grote catamarans
Onze huidige favoriet: de Nautitech 44
Nog even doorsparen…..

Een gedachte over “Het mooiste strand van Galicië….

  1. wat een gezellig verhaal met prachtige foto’s. Lijkt me wel een heel bijzondere ervaring, varen met een catamaran. Wie weet wat je nog eens tegenkomt. Voor nu lieve groet van mij.

Plaats een reactie